12.4.2016

USB-lisäakut

Lähes neuroottinen suhtautumiseni sähkön riittävyyteen lennolla yhdistettynä tavoitteeseen toisistaan riippumattomiin varajärjestelmiin johti lopulta päätökseen, että lentotietokoneeni (kaksi kappaletta Dell Streak 5) saavat kumpikin sähkönsä omasta USB-lisäakusta.

Hankin kaksi König-merkkistä akkua, joiden nimelliskapasiteetti on 7000mAh, jonka pitäisi riittää soittaen ja laulaen yhden päivän lennolle. Akuissa on myös se hyvä puoli, että ne ovat hyvin tummat, ja vaikka se on kuumenemisen kannalta huono väri (paitsi ehkä silloin, kun ylhäällä on todella kylmä, jolloin se taitaa muuttua hyväksi ominaisuudeksi), niin etuna on se, että akku ei juurikaan aiheuta heijastuksia  kuomuun.

Tänä talvena hankin kokeeksi toisen Dellin tilalle WayteQ 995-laitteen. Sen sähkökulutus on jonkun verran suurempi kuin Dellien, joten mietin hiukan huolestuneena, riittääkö Königin virta päiväksi. Opiskelin hiukan asiaa netistä ja opin sen, että noiden lisäakkujen kapasiteetti on mitattu 3.3V jännitteellä, vaikka USB:n kanssa niistä otetaan virtaa ulos viiden voltin edestä.  Lisäksi akut kuluvat ajan mittaan, eikä König nyt ole varsinainen merkkituote, joten huolestuminen sai lisäpontta.

Mieleeni pälkähti, että varmaan tuollaisen akun voisi mitatakin. Ja mikä olisikaan nykyään moisen pälähdyksen jälkeen seuraava mieleen tuleva ajatus? eBay tietenkin. Löysin sieltä tällaisen (jos linkki on vanhentunut, samaan tulokseen pääsee kirjoittamalla ebayn hakuriville "usb battery capacity meter")  ja köyhdyin siitä postilaatikkoon toimitettuna 3 euroa ja 10 senttiä, mikä on halpaa, vaikkei kysymys olisi edes lentorahasta, jolla on tunnetusti eri vaihtokurssi kuin tavallisella.

Koejärjestely käynnissä. Kuvasta puuttuu ikkunalaudalla nököttävä Nano3, joka lähettää sijaintitietoa Bluetoothilla

Laite näyttää jännitteen, hetkellisen virran, kuluneen mAh:t ja ajan, jonka laite on saanut latausta, kun se kytketään lisäakun ja sähköä syövän laitteen väliin. Koska käytän Bluetoothia koneessakin, niin kytkin sen myös päälle ja näin koejärjestely toivotavasti simuloi todellisuutta riittävän edustavasti. Königit venyivät parin vuoden käytön jälkeen todellisuudessa kumpikin noin 3000 mAh @5V, joka Dellin kanssa riittää (lisäksihän se Dellin oma akku pitää vehkeen hengissä muutaman tunnin).

Seurailen silti aktiivisesti tarjouksia siltä varalta, että joku toimiva vastaavan koon/painon ja värin yhdistelmä löytyisi suuremmallakin kapasiteetilla.

5 kommenttia:

  1. Kaikki pikkuelektroniikka näppärästi (kahden-kolmen viikon toimitusajalla) postikulut sisältäen täältä:

    http://www.dx.com/s/usb+power+bank

    VastaaPoista
  2. Kannataisiko harkita 18650 (teollisuusstandardi -akkutyyppi) pohjaisen USB-virtapankin hankkimista? Siis sellaisen, jossa voit ostaa 18650 akun erikseen, ja ostat kotelon/ elektroniikan erikseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, törmäsin niihin tuossa akkuasioita tutkiessani, mutten uskaltanut kirjoittaa niistä mitään, kun ei ole (vielä) omakohtaista kokemusta...

      Poista
  3. Amazonista vaikkapa
    TOMO® 10400mAh Dual USB Charging Port Smart Power Bank for 4X 18650

    VastaaPoista
  4. Panasonicin 18650 akkuja käytetään Teslassa, ja LG:n vastaavat ovat aika uskottavia ja luotettavia.

    VastaaPoista